Direktlänk till inlägg 30 oktober 2008

Interreligiöst möte

Av Ingela Brusberg - 30 oktober 2008 10:32


Läste i dag i Kyrkans tidning att kyrkomötet sa nej till ett interreligiöst möte i Uppsala år 2014. Så här ser motionen ut:



Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att uppmärksamma att det 2014 är 850 år sedan Svenska kyrkan fick sin första ärkebiskop, samt att det samma år är 100 år sedan Nathan Söderblom valdes till ärkebiskop, genom att arrangera ett interreligiöst möte i Uppsala om religionens plats i dagens samhälle.

Motivering

År 1164 tillträdde Stefan, Svenska kyrkans förste ärkebiskop, sitt ämbete i Uppsala. Därmed blev Sverige en egen kyrkoprovins. Utvecklingen mot det som är Svenska kyrkan av i dag startade.

År 2014 har denna utveckling pågått i 850 år. Den lilla provinsen längst uppe i norr är i dag världens största evangelisk-lutherska kyrka. Men det provinsiella har inte varit dominerande i Svenska kyrkans moderna utveckling. De internationella kontakterna har varit, och är, omfattande. I det ekumeniska arbetet har Svenska kyrkan intagit en framträdande roll. På flera områden framstår Svenska kyrkan som en progressiv kraft inom kristenheten.

Nathan Söderblom är den mest kände förkämpen för att vidga Svenska kyrkans kontakter med andra kyrkor och samfund och med företrädare för andra religioner. 1914 utnämndes han till ärkebiskop. Samma år utkom hans kanske mest betydande bok: Gudstrons uppkomst.

1964 firades det s.k Stefansjubiléet bl.a med en internationell konferens i Uppsala om liturgi och kyrkomusik. En lång rad prominenta företrädare för kristna kyrkor och samfund från hela världen deltog.

Under de senaste femtio åren har det svenska samhället förändrats. Svenska kyrkan har numera – på gott och ont – inte samma ställning som tidigare. I dag lever utövare av olika kristna trosriktningar och andra religioner sida vid sida i Sverige. Trots det är bristen på kontakt med och kunskap om varandra ofta bristfällig. Ett interreligiöst möte i Uppsala kan belysa religionens plats i samhället i dag, och bli ett tillfälle för olika religioners företrädare och utövare att mötas till samtal och umgänge, präglat av samarbetet mellan människor av olika tro och viljan att tillsammans möta framtiden med öppenhet och förväntan. Jubileumsfirandet skulle därmed bidra till att stärka religionens ställning, och att minska de kulturella klyftorna, i det moderna svenska samhället.

Uppsala den 19 juli 2008


Markus Holmberg (ÖKA)



 
 
Ingen bild

kyrkans vän

31 oktober 2008 12:50

Jag läste också det, det är konstigt med tanke på hur stort engagemang för religionsdialogfrågor som Svenska kyrkan deltar i. Men å andra sidan detta är Kyrkomötet !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela Brusberg - 18 november 2008 09:14

De pace Fidei Platsen är rådslag mellan Gud i himmelen, ängeln Gabriel och tillkallade representanter för varje nation, erfarna och visa. Uppgiften är att diskutera fram den bästa religionen som kan åstadkomma evig fred. Orsaken till mötet är en spl...

Av Ingela Brusberg - 15 november 2008 11:26

                                  Mission och dialog: Missio betyder sändning att; frambära ett glädjebudskap till de fattiga, förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge förtryckta frihet (Luk 4:18) Missio dei; att vara ett teck...

Av Ingela Brusberg - 14 november 2008 13:25

Mattias Gardell, Professor i religionshistoria, en flitig författare och debattör i samhällsfrågor som har med religion att göra, har skrivit en ny bok ” Tortyrens återkomst” Tortyr har blivit vardag i Förenta staternas krig mot terroris...

Av Ingela Brusberg - 8 november 2008 17:15

 En sammanfattning av Helene Egnells artikel 080824   Hon vill diskutera Svenska kyrkans identitet som folkkyrka i dagens mångreligiösa samhälle, och om man kan spåra någon strategi eller mönster med anledning av svenska kyrkans missionsuppdrag, dvs....

Presentation

Omröstning

Är du positiv till en mångreligiös byggnad
 Ja
 Nej
 Vet ej
 Nej det kan leda till fler konflikter?
 Nej, vi har tillräckligt många kyrkor och tempel innan
 Ja, men inte i närheten av bostadsbebyggelser
 Ja, förutsatt att fundamentalister utesluts
 Ja, om man samtidigt arrangerar kulturella aktiviteter

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<<
Oktober 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards