Direktlänk till inlägg 3 november 2008

Hej och välkommen! Gör mig en tjänst och lägg din röst om vad du tycker om ett mångreligiöst centrum

Av Ingela Brusberg - 3 november 2008 11:52

 
 
Ingen bild

Moadim

4 november 2008 19:29

Var ngnstans i Bibeln säger Jesus
"Bliv beprövade växlare" ????????????

Och vad, Ingela menar Du med det?

Vad är syftet m ett mångreligiöst centrum?

 
Ingen bild

Ingela

5 november 2008 04:40

Hej Moadim!
Jag har inte skrivit att det står i Bibeln. Bertil Gertners skrev i sitt herdabrev: "I de första århundradenas kyrka citerade man gärna ett Jesusord som inte står i evangelierna men som det finns stor anledning att uppfatta som ett äkta Jesusord: "Bliv beprövade växlare." Myntväxlarna står i det citerade Jesusordet som bild för den kristne som ständigt måste pröva andarna i tiden och veta vad som var värt att behålla"
Precis som man väger och bedömmer olika valörer så måste man ta hänsyn till hur budskapet skall tolkas kontextuellt och i olika kulturer, anledningen till att jag har med dessa ord är att vi bör harmoniera våra traditioner och urkunder till nutiden och vad dom säger till oss i modern tid. Bertil Gertners tolkning då han skrev detta var att kyrkan behövde förnyas- Bygg nytt!
En annan bild (Ur Bibeln) är när Jesus kommer till Samarien och till kvinnan vid Sykars brunn, vi ser bilden och tycker kanske inte att det är så märkligt, men på den tiden var det ett område som man förlöjligade och inte värt att missionera i, man tog omvägar för att slippa gå genom den trakten. Jesus upprättar inte bara själva landet utan går dit, och talar enskilt med en kvinna, det var en mycket radikal händelse och han gav därmed exempel på en gränsöverskridande dialog både med hänsyn till att hon var samarier och som kvinna.

jag skriver under rubriken "Identitetens makt" om farorna vi kan ana framöver, via globaliseringen så har en grupp rört sig mot den globala arenan som kommer att få ökad makt och pengar, dom som är marginaliserade kommer att få ännu mindre makt, dessa formerar sig gärna i intressegrupper vilket inte är konstigt, man har mycket gemensamt och det är tryggt och bra. Men det gynnar inte gruppen i längden, utvecklingen kan mycket väl bli att den allt minskade gemensamma kakan leder till konflikter mellan grupper som egentligen har goda skäl att samarbeta.
Jag anser att det inte bara gäller olika religioner som mår bra av dialog, alla former av fysiska möten slår sönder fördomar och vanföreställningar om den andre.
K.G Hammar har sagt: religionsmotsättningar och kollektiv misstänksamhet har en tendens att vittra sönder i mötet med verkliga människor.
En av författarna jag läst om, Hans Kung talade om ett begrepp: "Weltetos", världssamvete, som alla har i grund och botten och att den religiösa, altruistiska människan har möjlöighet att bära fram den, förutsatt att religionerna håller fred. Fred på jorden är bara möjlig om det är fred mellan religioner och via ett gemensamt etos.
Kan du själv se något positivt med ett religiöst centrum?
Det finns fler skäl, men nu är jag mycket trött, jag har valvakat till 4:30
Hälsningar Ingela

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela Brusberg - 18 november 2008 09:14

De pace Fidei Platsen är rådslag mellan Gud i himmelen, ängeln Gabriel och tillkallade representanter för varje nation, erfarna och visa. Uppgiften är att diskutera fram den bästa religionen som kan åstadkomma evig fred. Orsaken till mötet är en spl...

Av Ingela Brusberg - 15 november 2008 11:26

                                  Mission och dialog: Missio betyder sändning att; frambära ett glädjebudskap till de fattiga, förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge förtryckta frihet (Luk 4:18) Missio dei; att vara ett teck...

Av Ingela Brusberg - 14 november 2008 13:25

Mattias Gardell, Professor i religionshistoria, en flitig författare och debattör i samhällsfrågor som har med religion att göra, har skrivit en ny bok ” Tortyrens återkomst” Tortyr har blivit vardag i Förenta staternas krig mot terroris...

Av Ingela Brusberg - 8 november 2008 17:15

 En sammanfattning av Helene Egnells artikel 080824   Hon vill diskutera Svenska kyrkans identitet som folkkyrka i dagens mångreligiösa samhälle, och om man kan spåra någon strategi eller mönster med anledning av svenska kyrkans missionsuppdrag, dvs....

Presentation

Omröstning

Är du positiv till en mångreligiös byggnad
 Ja
 Nej
 Vet ej
 Nej det kan leda till fler konflikter?
 Nej, vi har tillräckligt många kyrkor och tempel innan
 Ja, men inte i närheten av bostadsbebyggelser
 Ja, förutsatt att fundamentalister utesluts
 Ja, om man samtidigt arrangerar kulturella aktiviteter

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards